Angelsaksische ziekte, taal er niet naar!

Alsof Angelsaksisch gebrabbel nog niet erg genoeg is, bestaat er ook nog zoiets als de Angelsaksische ziekte: ongewenst spatiegebruik. Houd eens op die epidemie te verspreiden en schrijf samengestelde woorden toch eens aan elkaar, zoals het hoort! In het Engels schrijft men weliswaar de meeste samenstellingen los, maar dat doet iedereen maar mooi aan de andere kant van de plas en niet in ons glorieuze Nederland. Negeer die waardeloze spellingcontrole van de overijverige tekstverwerker die steeds woorden wil opbreken wanneer die niet in de immer tekortschietende woordenlijst voorkomen. Weersta de verleiding alles uit elkaar te trekken en schrijf correct Nederlands!

Zie onderstaande tabel voor een aantal voorbeelden van de uiterst besmettelijke Angelsaksische ziekte.

In plaats van: Gebruik: Opmerking
trein station treinstation
kerst gedicht kerstgedicht Behalve in zinnen als "Ik heb tijdens kerst gedicht."
frikandel broodje frikandelbroodje Wanneer het echter een regulier broodje met een frikandel ertussen betreft, praat men over een "broodje frikandel".
patat zaak / friet zaak patatzaak / frietzaak
honden ras hondenras
geiten wollen sokken type geitenwollensokkentype Eén groot samengesteld woord om zo'n stoffig figuur aan te duiden, dus doe net of uw spatiebalk kapot is.
spatie balk spatiebalk
projectie scherm projectiescherm
computer spel computerspel Tenzij u een computer opdraagt alle afzonderlijke letters van een woord op te lezen, maar dan hoort er wel een komma tussen.
veertien jarige meisjes veertienjarige meisjes Behalve wanneer het gaat om veertien meisjes die allen op de bewuste dag jarig zijn.
wel is waar weliswaar
zelf portret zelfportret
weg restaurant wegrestaurant De spatie alleen gebruiken wanneer er brand is geweest.
rij verbod rijverbod Een verbod kan niet rijden.
rij bewijs rijbewijs Een bewijs evenmin.
rij tuig rijtuig Een "rij tuig" is een horizontaal opgestelde verzameling van ongelukkigen die weigeren "rijtuig" aan elkaar te schrijven.
rij baan rijbaan
rij stevlaai Ja, daag.

In veel gevallen mag (en soms zelfs moet) u een verbindingsstreepje ertussen plaatsen. Het maakt ons niet uit, als u uw spatieheipalerij maar onmiddellijk staakt!


Opmerkingen en ander gezeur: webmeester@angelsaksischgebrabbel.nl